Huippu-urheilu referenssi: Petteri Piiroinen ja Toni Kuusela

Huippu-urheilussa menestyväksi valmentajaksi kasvaminen on koko valmentajuuden mittainen matka. Urheilijan kehittäminen niin fyysisiltä kuin henkisiltä ominaisuuksiltaan menestyväksi huippu-urheilijaksi vaati hurjan määrän kokemuksia valmentajana, erilaisten ihmisten kohtaamista, kouluttautumista sekä jatkuvaa vuoropuhelua oman päänsä kanssa kuin valmentajakollegoiden kanssa. 

Omalla 20-vuotisella valmentajanpolullani olen saanut kohdata paljon erilaisia urheilijoita ja valmentajia, niin suomalaisia kuin kansainvälisiä, aina harrastelijoista maailmanhuippuihin. Kaikki nuo kohtaamiset ovat antaneet jotain omaan työkalupakkiin, ymmärrystä ja viisautta.

Itse en koskaan ole ollut mikään opiskelija luonne, vaan olen tykännyt tehdä havaintoja, kokeiluja ja johtopäätöksiä, yritys ja erehdys mentaliteetilla. 

Kuitenkin samalla minua on kiehtonut tietää asioista myös paremmin ns tieteellisestä näkökulmasta, varsinkin jos joku kokeilu on toiminut ja ymmärtää paremmin miksi näin on ollut.

Sain mahdollisuuden tehdä yhteistyötä parin vuoden ajan liikuntabiologi ja fysiikkavalmentaja Tuomas Rytkösen kanssa, mikä avasi minulla taas aivan uuden ymmärryksen tason valmentamiseen, niin fysiologian kuin harjoittelunohjelmoinnin osalta. Nuo kaikki kokemukset ja havainnot harjoittelusta, mitä omien yritys ja erehdys tyylillä oli kerätty, aukesivat nyt aivan uudella tavalla, kun niitä yhdessä Tuomaksen kanssa kävimme läpi. 

Yhteistyö Tuomaksen kanssa on ollut valmentajana kehittymisessäni yksi tärkeimpiä palasia. Tuomaksen kanssa yhdessä nostimme keihäänheittäjä Toni Kuuselan kansallisen tason heittäjästä kansainvälisen tason keihäänheittäjäksi.  

En olisi itse koskaan pystynyt niputtaa käytännön kokemuksia ja tutkittua tieto yhteen ilman yhteistyötä Tuomas Rytkösen kanssa. 

Suosittelen lämpimästä jokaista valmentajaa tekemään yhteistyötä jossain välissä Tuomaksen kaltaisen huippuosaajan kanssa.” 

 

-Petteri Piironen