Athletican huippu-urheilu referenssi

maalis 18, 2021 | Uncategorized | 0 Kommenttia

Tässä huippu-urheilureferenssissä esitellään kaksi erillistä tapausta Athletican kanssa yhteistyössä olleista urheilija-lajivalmentaja -kaksikoista: Kuvassa vasemmalla moukarinheittäjä Silja Kosonen ja hänen lajivalmentajansa Jani Pihkanen ja oikealla keihäänheiton lajivalmentaja Petteri Piiroinen ja keihäänheittäjä Toni Kuusela.

Silja Kososen matka Athletican fysiikkavalmennuksessa alkoi syksyllä 2019. Athletican valmentajista Olli kävi paikan päällä Somerolla katsomassa moukarikisaa 6.9.2019, jolloin Silja heitti silloiseksi uudeksi ennätyksekseen 63,60 – kisan jälkeen suoritettiin fysiikkatestejä Someron Esan sisäharjoittelutiloissa.

Valmennus

Athletican valmennus pohjautuu aina kuormitusfysiologiseen ja biomekaaniseen lajianalyysiin sekä kehittävän harjoittelun perusteisiin eli nousujohteisuuteen, ärsykkeenvaihteluun ja yksilöllisyyteen. Tämänkin projektin osalta kartoitettiin ensin lähtötasoja voiman sekä nopeusvoiman osalta, määritettiin urheilijan harjoitusresurssit (eli harjoitustilat ja mahdolliset harjoitusmäärät) sekä mahdolliset erityishuomiota vaativat seikat (esim. loukkaantumiset tai pienet vaivat). Lajivalmentaja Jani Pihkasen kanssa keskusteltiin lajiharjoittelun linjoista ja kuormittavuudesta, jotta se osattiin huomioida muun fysiikkaharjoittelun osalta.

Tulokset

Laji

Siljan tuloskehitys lajisuorituskyvyllä mitattuna kausien 2019 ja 2020 välillä oli hurjaa, ennätys parani lukemasta 63,60 ensin alkukesästä (6.6.2020) lukemaan 67,99 ja tästä vielä heinäkuun loppupuolella lukemaan 71,34 (25.7.2020). Siljan tulosvarmuus oli myös kesällä todella kovalla tasolla: Kesän aikana tuli 76 mitattua kilpailuheittoa, joista 42 kpl kantoi yli 66 metriä!

Fysiikkatulokset

Lajitulosten ohella myös fysiikkatulokset kehittyivät mukavasti!

Esimerkkejä fysiikkatestituloksista

Testiliike Tulos 2019 Tulos 2020 Muutos %
Penkkiveto 1 RM 60 kg 92,5 kg +54,2 %
Rinnalleveto 1 RM 80 kg 85 kg +6,3 %
Levytankorotaatio 3+3 RM 25 kg 32,5 kg + 30 %
Tempaus 1 RM 47,5 kg 62,5 kg + 31,6 %

 

Nostoja kilpailumenestyksestä kesältä 2020

  • Kalevan kisat 2020 – Kultaa tuloksella 68,40
  • Suomi-Ruotsi Maaottelun voitto tuloksella: 69,22
  • Oman ikäluokan SM-kulta tuloksella: 66,73
  • Someron kisa, jossa ennätys syntyi 25.7.2020: 71,34

Vuosi 2021

  • Moukarin talvimestaruuskisat, Kaustisten talvi-SM 6.3.2021: N19-sarjan voitto, naisten uusi Suomen ennätys sekä 19-vuotiaiden Euroopan ennätys tuloksella 72,44 ! 

 Siljan ennätysheiton voit käydä katsomassa täältä

 

Siljan mietteitä kuluneesta harjoituskaudesta

 

 

 

”Yhteistyö Ollin kanssa alkoi syksyllä 2019 Kalevan kisojen jälkeen. Treeneihin talvikaudella tuli heti muutoksia ja lisäyksiä, omasta mielestäni vain hyviä. Keskityttiin omien heikkouksieni parantamiseen ja sen ohella kaiken muun parantamiseen. Harjoitusohjelmaa ja liikkeitä kehitellessään Olli otti hyvin huomioon itselläni olleet pienetkin vaivat esimerkiksi polvissa ja lonkissa, ja niitä pyrittiin vahvistamaan ja kehittämään eri liikkeiden avulla. Monet fyysiset ominaisuudet paranivat selkeästi edellisen treenikauden aikana ja suuri kiitos siitä kuuluu juuri Ollin fysiikkavalmennukselle. Harjoitusjaksot olivat aina selkeästi tehtyjä ja ne olivat tarkkaan ja huolella suunniteltuja.

 

Kisakausi oli tänä vuonna muutamista muutoksista huolimatta omasta mielestäni täydellinen: Kalevan kisojen voitto, 19-vuotiaiden Suomen mestaruus, ruotsiottelun voitto sekä 70 metrin ylitys tuloksella 71,34 m. Vaikka rakastan kaikkea urheilussa ja en tiedä mitä ilman sitä tekisin, kisaaminen on aivan parasta ja siksi olen todella onnellinen tämän kauden menestyksekkäistä kisoista. Tuloksistakin voi siis jo päätellä, että fysiikkavalmennus on toiminut todella hyvin ja yhteistyö on tuottanut tulosta.

 

Kisojen välissä treenien kulku ja sisältö oli mietitty tarkkaan ja huolellisesti siten, että jokaiseen kisaan valmistautuminen on mahdollisimman hyvin tehty ja kisat menisivät hyvin. Myös mahdolliset pienet muutokset tehtiin nopeasti ja kommunikaatio toimi aina todella hyvin.

 

Oli hienoa huomata, kuinka paljon alle vuoden aikana voi kehittyä niin monessa asiassa: voimaa tuli selkeästi lisää ja punttiennätykset paranivat, nopeus lisääntyi heitossa, sekä myös muut fyysiset ominaisuudet ja liikkeet paranivat. Kun kaikki tämä toimi, helpotti se myös itse lajissa tuloksen parantamista. Selkeä kehitys näkyi myös siinä, kuinka varmaa ja hyvää tulosta sai tuotettua kisassa kuin kisassa.

 

Yhteistyö Ollin kanssa on toiminut niin hyvin, että jatkamme yhteistyötä myös kaudella 2021 ja odotan innolla mitä kausi tuo tullessaan, ja kuinka paljon kehitystä tulee eri asioissa.”

– Silja Kosonen

 

Silja ja lajivalmentaja Jani kultamitalit kourassa vuoden 2020 Kalevan kisojen jälkeen. Silja voitti naisten moukarin tuloksella 68,40

Janin mietteitä kuluneesta harjoituskaudesta

 

2019 syksyllä Siljan harjoitteluun haluttiin hakea jotain täysin uutta, vaikka edeltävät kaudet olivatkin menneet hyvin. Päädyttiin ottamaan Athleticaan yhteyttä ja kilpailukauden jälkeen aloitimmekin yhteistyön Ollin kanssa. Siljan fyysiset ominaisuudet olivat kehittyneet melko tasaisesti, joten halusimme harjoittelun kehittävän tasapuolisesti lajiominaisuuksia sekä nopeus- ja maksimivoimaa.

Harjoittelussa ei lähdetty liian radikaaleihin muutoksiin, vaikka harjoitteluun tulikin uusia liikkeitä ja erikoistekniikoita. Parin kuukauden päästä 4 kilon moukari lensikin harjoituksissa jo metrin edeltävän kesän ennätystä pidemmälle. Kehitys jatkui tasaisesti koko harjoituskauden niin moukarissa kuin muissa fyysisissä ominaisuuksissa. Sama tahti jatkui myös kesällä, kun ensimmäisessä kilpailussa ennätys parani yli 4 metriä ja 2 kuukauden päästä ennätys oli lähes 8 metriä viime vuotta parempi.

Hyvän kilpailukauden hyvin toimineen yhteistyön jälkeen oli helppo päätös jatkaa fysiikkavalmennusta Ollin kanssa ja uusi harjoituskausi kohti olympiavuotta onkin jo aloitettu. Tälle kaudelle valmentajien välistä yhteistyötä on pystytty syventämään entisestään, kun kävin Athletican Voimavalmentajakoulutuksen.

– Jani Pihkanen

 

Athletican Huippu-urheiluvalmennuksessa ohjelmat räätälöidään yhteistyössä urheilijan, lajivalmentajan ja mahdollisten muiden taustajoukkojen kanssa Tästä pääset valmennuksen esittelysivulle!

Petteri Piiroinen ja Toni Kuusela – Ikuinen opintie! 

”Huippu-urheilussa menestyväksi valmentajaksi kasvaminen on koko valmentajuuden mittainen matka. Urheilijan kehittäminen niin fyysisiltä kuin henkisiltä ominaisuuksiltaan menestyväksi huippu-urheilijaksi vaati hurjan määrän kokemuksia valmentajana, erilaisten ihmisten kohtaamista, kouluttautumista sekä jatkuvaa vuoropuhelua oman päänsä kanssa kuin valmentajakollegoiden kanssa. 

Omalla 20-vuotisella valmentajanpolullani olen saanut kohdata paljon erilaisia urheilijoita ja valmentajia, niin suomalaisia kuin kansainvälisiä, aina harrastelijoista maailmanhuippuihin. Kaikki nuo kohtaamiset ovat antaneet jotain omaan työkalupakkiin, ymmärrystä ja viisautta.

Itse en koskaan ole ollut mikään opiskelija luonne, vaan olen tykännyt tehdä havaintoja, kokeiluja ja johtopäätöksiä, yritys ja erehdys mentaliteetilla. 

Kuitenkin samalla minua on kiehtonut tietää asioista myös paremmin ns tieteellisestä näkökulmasta, varsinkin jos joku kokeilu on toiminut ja ymmärtää paremmin miksi näin on ollut.

Sain mahdollisuuden tehdä yhteistyötä parin vuoden ajan liikuntabiologi ja fysiikkavalmentaja Tuomas Rytkösen kanssa, mikä avasi minulla taas aivan uuden ymmärryksen tason valmentamiseen, niin fysiologian kuin harjoittelunohjelmoinnin osalta. Nuo kaikki kokemukset ja havainnot harjoittelusta, mitä omien yritys ja erehdys tyylillä oli kerätty, aukesivat nyt aivan uudella tavalla, kun niitä yhdessä Tuomaksen kanssa kävimme läpi. 

Yhteistyö Tuomaksen kanssa on ollut valmentajana kehittymisessäni yksi tärkeimpiä palasia. Tuomaksen kanssa yhdessä nostimme keihäänheittäjä Toni Kuuselan kansallisen tason heittäjästä kansainvälisen tason keihäänheittäjäksi.  

En olisi itse koskaan pystynyt niputtaa käytännön kokemuksia ja tutkittua tieto yhteen ilman yhteistyötä Tuomas Rytkösen kanssa. 

Suosittelen lämpimästä jokaista valmentajaa tekemään yhteistyötä jossain välissä Tuomaksen kaltaisen huippuosaajan kanssa.” 

 

-Petteri Piironen

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *